Jobba hemma – dagdröm eller mardröm?

11193197_1615412125339518_558365329_n

Idag har vi ”Jobba hemma”-dag på jobbet. Tanken är att vi ska vara miljövänliga och inte tränga oss in till stan i rusningstrafiken. Altl för att leva som vi lär då vi är Green Office-certifierade av WWF. Nog för att vi nog är ett rätt miljövänligt företag som det är. Många går eller cyklar till jobbet nu när det börjar bli varmare och endast ett litet antal av de anställda tar bilen (kanske till och med endast någon enstaka nu för tiden). Vi andra åker kommunalt, så nog är vi ganska duktiga. Plus, det är sjukt opraktiskt att köra bil till jobbet när man jobbar på kontor inne i Stockholm.

För mig är det lite blandade känslor inför att jobba hemma. Jag uppskattar att inte behöva pendla över 90 minuter för att ta mig till och från jobbet, speciellt såhär i pollentiden när luften försöker döda mig och får mig att vilja klia ögonen ur mig. Dessutom kan jag jobba iförd mjukisbyxor och behöver inte ens borsta håret om jag inte vill och vill jag sitta inlindad i en filt på soffan så finns det inget som stoppar mig. Det finns även en flexibilitet att kunna rucka lite på tiderna, som att sova lite längre (för du behöver ju ändå inte pendla) och kanske ta en längre lunch i solen för att sedan jobba lite senare.

Däremot så saknar jag sällskapet från kollegorna, bristen på distraktioner som finns på kontoret och det strikta schemat gör det lättare att fokusera.

Så för er som är som mig och har lite svårt att fokusera ibland när du jobbar hemifrån, här är några tips:

  • Sätt ett schema. Bara för att du har lite mer flexibilitet när det gäller din tid så måste du ändå få saker gjort. Ha ordentlig start och stopp-tider.
  • Ta pauser. Det blir väldigt lätt att man sitter och äter lunchen framför datorn och glömmer att ta pauser. Tänk på att du på kontoret tar småpauser när du går och hämtar kaffe, frågar kollegan om gårdagens restaurangbesök eller går på en räd i fruktkorgen efter de där mandarinerna som ALLTID tar slut först. Om det är svårt, testa någon app eller nått program som använder Pomodoro.
  • Var synlig. Du kanske inte sitter vid ditt skrivbord, men du jobbar ju fortfarande så se till att dina kollegor ser dig. Svara ordentligt på mail, samtal och SMS och har ni program som Skype eller liknande, var inloggad och tillgänglig. Du jobbar, du ”jobbar” inte.
  • Gör tydlig skillnad på jobbtid och privattid. Det kan vara svårt att inte ta hand om tvätten eller ändå passa på att diska nu när du ändå är hemma. Låt bli!
  • ”Jobba hemma” kan lika gärna betyda ”Jobba inte på kontoret”. Man måste inte sitta hemma. Ibland kan det vara svårt att fokusera när man sitter i sitt eget hem, speciellt om man inte har ett riktigt kontor. Då kanske ett café, balkongen eller en solig park fungerar bättre.
  • Skapa ett tillfälligt kontor. Om du får svårt att fokusera, skapa ett eget lite kontor antingen i köket eller kanske ett skrivbord någonstans. Att sitta och mysa i soffan kan göra det svårt att fokusera om du har den disciplinen.
Dela