2016 års nyord

Jag gillar språk, så jag tycker det alltid är kul att se årets nyord. Så här är några av 2016 års nyord.

 • Annonsblockerare – Svenska ordet för ad blocker och det var väl på tiden att det kom in i svenska språket. Det har ju varit ett otroligt snack angående ad blockers inom den digitala marknadsföring och de stackars tidningars kamp mot besökare med ad blockers.
 • Blippbetalning – Så mycket bättre ord än ”kontaktlös kortbetalning”. Nu önskar jag bara att man får ett blippljud precis som man får med SL-kortet.
 • Blåljuspersonal – Ett sjukt bra samlingsord för utryckningspersonal inom polis, sjukvård och brandkår. Kommer lätt kunna använda det.
 • Det mörka nätet – Försvenskad version av uttrycket ”dark net”. Känns rätt lame på svenska.
 • Filterbubbla – Så sjuuuukt mycket tjat om filterbubblor, speciellt under amerikanska valet. Det handlar om att man bara får se saker som passar ens världsbild efter att andra saker filtreras bort i ens sociala flöden och sökhistorik.
 • Fomo – ”Fear Of Missing Out” och ett utryck som har funnits så länge i USA. Skönt att det i alla fall inte översattes till nått tråkigt svenskt.
 • Förstärkt verklighet – Svenska ordet för ”augmented reality”, men jag tycker det är otroligt intetsägande. Till och med mer än den engelska motsvarigheten.
 • Ghosta – Ett bra ord fler borde använda. Det definieras som ”göra slut med någon genom att sluta ge ifrån sig livstecken”, men jag tycker det mer handlar om att avsluta en relation (dejtande, förhållande, vänner) genom att sluta svara när man bli kontaktat och att undvika den personen specifikt.
 • Influerare – Svenska ”influencer”. Varför kan vi inte använda det engelska ordet?
 • Kroppsaktivism – ”ideologiskt grundad verksamhet som syftar till att motverka begränsande skönhetsideal och skapa lika villkor för människor med olika kroppstyper”. Visst, kan hålla med om den här typen av aktiviteter på det stora hela, men snälla, tvinga mig inte att älska mig själv när jag är överviktig. Det är skillnad på älska och acceptera, men det leder till olika actions.
 • Läslov – Nya namnet på höstlovet för att barn ska läsa mer. Otroligt lame måste jag säga.
 • Medborgarforskning – Forskning som använder crowd sourcing för att samla in data. Jag gillar tanken, men har vi ett svenskt ord för crowd sourcing?
 • Mukbang – Att svulla mat på en livesändning/video. Hela konceptet känns otroligt 2016 och kommer nog inte hålla i sig, men kul att de tagit med ett så begränsat ord.
 • Pappafeminist – Man som blir feminist när han blev pappa till en dotter. För man måste kallas feminist när man bryr sig om jämställdhet?
 • Pokenad – Promenad när man spelar Pokémon Go. Något jag gjorde i 1,5 veckas tid i somras. Sedan dess har jag inte ens öppnat appen. Men jag har sett barn som fortfarande spelar det, så det är säkert ett relevant ord för banrfamiljer.
 • Preppare – Som i ”Doomsday prepper”, en person som gör sig i ordning för att kunna överleva slutet av civilisationen.
 • Samlarsyndrom – Svenska ordet för en som är en hoarder. Kan vi inte använda ordet hoarder istället?
 • Trumpifiering – ”Förändring av den politiska debatten i riktning mot en retorisk stil där man säger sådant som får uppmärksamhet utan att ta hänsyn till konsekvens eller fakta”. Att Donald Trump skulle ge oss ett adjektiv
 • Uberisering – Jag tänkte direkt på engelska ”utbanisation” när jag såg det här ordet, men det handlar mer om privatpersoner som byter tjänster med varandra med digitala tjänster, inspirerat av Über.
 • Växtmjölk – Mjölkliknande vätska gjort från växter, som havremjölk och sojamjölk. Måste säga att jag tycker ordet låter rätt snuskigt och skulle inte köpa någon produkt som stod i en hylla märkt ”växtmjölk”.
 • Äggkonto – Ett anonymt konto på social medier, speciellt på Twitter eftersom man där har ett ägg som profilbild om man inte lagt till en egen bild. Tycker det känns väldigt Twitter-fokuserat så jag slår vad om att det är någon i Twitter-sfären som kommit på det och nu dunkar sig själv stolt i ryggen.

Det finns några fler, men dom får ni leta upp själva.

Dela