25 sätt för millennials att spara pengar

[dropcap]J[/dropcap]ag var rätt bra på att spara pengar när jag var yngre, men ju äldre jag blev och ju mer jag började tjäna, desto mer var det som pengarna bara rann ur händerna på mig. Däremot har jag en rätt välutvecklad garderob numera. I alla fall, här är några tips som har fungerat för mig (för jag räknas till millennials) och några som jag kommer börja använda.

 1. Bestäm vad du behöver för plagg/grej INNAN du går in i en butik.

  Detta gäller speciellt när det är REA. Behöver du inte 1 svart klänning til (God knows att jag inte behöver det), då är det veto på den, även om den är 75% off. Du har inte tjänat pengar bara för att den är rabatterad.

 2. Ha med matlåda till jobbet.

  Visst, kanske inte känns så glamoröst, men tänk efter, 100 per lunch 5 dagar i veckan. Vill du inte hellre lägga 2 000 kronor i månaden på något som du faktiskt uppskattar? Och kan du inte gå cold turkey, köp ”ute-lunch” 1 eller kanske 2 gånger i veckan och kör på lunchlåda resten.

 3. Skriv inköpslista när du handlar mat.

  Minskar risken för att du går ”off script” när du vet vad du är ute efter.

 4. Handla inte mat hungrig.

  De gånger du kommer hem och inser att du köpt med dig var enda kalori i hela butiken, plus halva inredningen, så var du troligen hungrig när du gick och handlade. Ät så du är mätt så kommer du inte låt magen ta besluten.

 5. Lär dig fixa dina egna naglar.

  En bra nagelfil och ett bra lack tjänar du snabbt in flera besök till nagelstudion. Visst, kanske inte lika mysigt, men gör besöken till lite lyx då och då och inte ett vanligt måste.

 6. Ha med dig en vattenflaska under varma delen av året.

  Vet inte hur många flaskor vatten jag har köpt bara för att jag var törstig när jag vet att jag har miljoner flaskor hemma redan. Planera for God’s sake!

 7. Säg upp TV-kanaler du inte hittar på.

  Du har kanske ett alldeles för brett kanalpaket, nedgradera till ett mindre paket.

 8. Säg upp linjär-TVn om du bara tittar på Netflix ändå.

  Gillar du vanlig TV, fine, behåll den, men om du ändå bara tittar på Netflix och HBO, sluta betala för det du inte använder.

 9. Använd automatiska överföringar för kortbetalningar.

  Nordea har en tjänst där man kan få en viss summa överfört till ett annat konto för varje betalning man gör med sitt kort. Man väljer en fast summa (som 5 eller 10 kr) eller att den avrundar till nästa 5 eller 10-krona och sätter in mellanskillnaden på ett konto. Detta gör att du sparar undan pengar ut att märka det.

 10. Pengar du väljer att inte spendera läggs som sparande.

  Om du står och väljer o du ska köpa den där tröjan för 299 kr eller inte och du sedan bestämmer dig för att inte göra det (tänk Tips #1) så har du faktiskt sparat den summan! Flytta över den till ett sparkonto så har du samma mängd kvar på kortet som du haft om du faktiskt köpt den, men ditt sparande har blivit lite rikare.

 11. Spara din växel.

  Okej, är du som jag så kanske du inte har nån växel för du hanterar aldrig kontanter, men är du en sån som faktiskt använder riktiga pengar så spara alltid mynten. När du har ett gäng, be om myntrör på banken och sätt in dem på ditt konto.

 12. Automatiska överföringar till sparkontot när lönen kommer.

  Bestäm en hanterbar summa som alltid överförs direkt till sparkontot när lönen kommer. Du kommer då inte sakna den och du samlar på dig ett sparande utan ansträngning.

 13. Om du använder ett kreditkort, betala av det i tid.

  Slipp extra avgifter genom att betala innan det blir ränta på skulden. Räntor är så otroligt onödiga pengar ut, så undvik dem så kan du spendera dina pengar på roligare saker (eller ett sparande).

 14. Prenumerera inte på butikers nyhetsbrev.

  Då slipper du bli frestad när det kommer in nya kollektioner eller något går på REA. Tips #1 gäller fortfarande.

 15. Skaffa en frisyr som inte kräver så mycket underhåll.

  Det fina med Ombre och Balayage-trenderna är att konceptet ”utväxt” försvann och det nu kan gå längre mellan besöken till frisören. Dom där besöken som tar timmar och kostar tusenlappar. Gör dom till lyx istället för ett ”måste”.

 16. Lär dig vilka matvaror du kan köpa lågprismärken av istället för ett dyrare varumärken.

  Krossad tomat brukar funka från ett billigare märke, men Nutella ska vara the real deal.

 17. Ät mindre kött, mer vegetariskt.

  Kött är dyrt och dessutom kostsamt för miljön. Byt ut några mål till köttfria alternativ.

 18. Hitta gratis nöjen i din stad.

  För att slippa sitta sysslolös, leta reda på gratis museer, konster, utställningar eller gå på en stadsvandring. Det finns gratis underhållningsalternativ om man bara letar.

 19. Ha ”no-spend” dagar, minst 1 i veckan.

  Köp ingenting, spendera inte en enda krona och du kommer märka att du har mer kvar (förvånande?!).

 20. Byt lampor till lågenergilampor och släck dem när du inte behöver dem.

  El är en så otroligt tråkig kostnad, så dra ner på den om du kan.

 21. Gå inte och fönstershoppa när du är på dåligt humör.

  Du kommer alltid köpa nått som tröst och du kommer troligen ångra dig. Och på tal om det…

 22. Ångrar du ett köp, lämna tillbaka det.

  Ibland fick man helt enkelt med sig lite för många plagg från H&M. När du kommer hem, prova plaggen i en mer naturlig miljö, känn efter ”vill jag verkligen ha den här?” och om svaret är ”nej”, lämna tillbaka det. Flera av de stora kedjorna har väldigt bra policys gällande returer, så se till att låta lapparna sitta kvar och spara kvittot.

 23. Säg upp medlemskap och prenumerationer du inte använder.

  Den där tidningen som du får hem men aldrig läser och det där gym-medlemskapet som aldrig utnyttjas, säg upp dem. Det är bara onödiga pengar i sjön. (Men det är bra och träna, så varför går du inte till gymmet?)

 24. Gör storkok.

  För det första så blir det billigare, men du slipper också laga mat lika ofta för du har redan förberett.

 25. Gå igenom garderoben.

  Du har kanske fler bra plagg och skor än du trodde.

 

Dela