Att enkelt förbättra din karma – donera blod

[dropcap]J[/dropcap]ag har nu varit och lämnat blod för första gången hos Blodcentralen Odenplan. Lite påfyllning på karma-kontot. Innan jag gick på semester så registrerade jag mig som blodgivare och under en långlunch så var jag och gjorde den initiala info-sessionen, intervjun och testtagningar.

Idag var det dags och jag gick till Blodcentralen Odenplan strax efter 10. Fyllde i hälsodeklarationen och sedan var det dags.

Dom träffade rätt kärl på en gång vilket var trevligt, för då mina ådror ligger väldigt osynligt så kan det vara problematiskt.

Det var otroligt enkelt och personalen var väldigt snälla. Själva blodgivningen gick på nån kvart, men eftersom det var min första gång så ville dom att jag låg kvar på britsen en 10 minuter efter och bara känna efter hur jag mådde.

Sedan fick jag lite fika, skönt med lite morgonkaffe. Fick även ett gäng järntabletter och fick det förklarat att detta är det järn jag blivit av med i och med de 4,5 dl blod jag donerat. 1 tablett per dag i 20 dagar klarar jag av.

Fick en liten bloddroppepin då det var min första blodgivning. Tyckte den passade bra på ärmen av min svarta bombarjacka.

Sedan fick man även välja en gåva då man inte får några pengar när man donerar blid. Det fanns ljuslykta från Iittala i en massa olika färger och även några glas, några olika saker från Rörstrand, nallebjörn, tygkassar och lite sånt. Jag valde en ljuslykta från Iittala, för de känns så klassiska.

På det stora hela var det en rätt mysig erfarenhet. Personalen var trevlig, det gick relativt snabbt och man fick både fika och en lite present. Det är nästa jobbigare att hålla koll på alla regler som finns för när man inte får donera blod.

Blir kallad igen om 3 månader om inget händer, så då är det bara att köra igen. Har du möjlighet att donera blod så tycker jag att du borde göra det. Det är ingen förlust för dig och du kan hjälpa nån annan. Kär hårt!