10 saker som förenklat min relation med mitt hår

Min relation till mitt hår är lite ambivalent. Jag älskar att fixa håret, samtidigt som jag önskar att jag aldrig behöver bry mig igen. Minst 1 gång per år får jag ett infall där jag funderar på om jag ska raka av allt, och samtidigt är det lite ångest att gå till frisören för att klippa det.

Vad jag insett är att min och mitt hårs relation inte är extremerna, utan det dagliga. Så här är några tips på saker som gjort mina värsta ”bad hair days” lite mindre hemska.

1. Hårborste

Jag skaffade mig en sån här hårborste för flera år sedan när mitt hår var helt sönderblonderat att det var som att försöka borsta hö med luskam. Blandningen av långa piggar som reder ut och det korta borsten som slätar ut är den perfekta kombinationen. När någon lånar den så får jag alltid höra ”vilken bra borste!”. Att inte behöva slita och dra för att reda ut trasslet är inte bara bra för håret, utan också en så bra känsla.

2. Plattång

Efter år med en plattång från Clas Ohlsson så var det dags att uppgradera, primärt då den andra tvärdog, helt plötsligt. Med rekommendationer från kollegor och lite research så blev det en plattång från GHD. Kanske inte så förvånande, då detta verkar vara den ALLA har, men den är så bra! Blir varm på några sekunder och bra plattor. Dessutom skön känsla när man klämmer ihop den. Väl investerade pengar.

3. Handduksturban

Jag lindar ALLTID in håret i en handduk efter jag tvättat det. Där får det sitta och torka till sig till sig innan jag fönar det, för att föna det torrt från dyngsurt gör att det blir så bångstyrigt att det inte går att hantera. Dessa turbaner är så praktiska och man slipper gå omkring med en stor handduk på huvudet, istället har man en lite microfiberturban som sitter som den ska.

4. Silkesdroppar

När håret är extra bråkigt och trassligt efter det är fönat så tar jag till silkesdroppar, speciellt i topparna (som fortfarande är rätt sönderblonderade). En liten liten mängd hjälper till att släta ut och få ordning på bråket.

5. Torrschampo
Alla har hoppas på torrschampo-tåget, eller hur? Jag kan inte fatta att Batiste är så pass bra som det är när det är så billigt. Visst, vissa dofter ger mig kväljningar, men väljer man rätt så är det en hole-in-one.
Räddar mig alla dagar då jag känner att jag vill vänta en dag eller två tills det är dags att tvätt håret.

6. Temporär hårfärg
Jag skulle sååå gärna ha en galen hårfärg, men jobbar man som konsult så är det inte helt passande. Dessutom vet jag av erfarenhet hur mycket underhåll som krävs. Men, man kan ju satsa på lite nice färg en kortare period och då är Colorista Washout perfekt. Håller lagom många tvättar, men värt att notera att har man sönderblonderat hår (som jag har på sina ställen) får man ta hjälp av en Fader för att bli av med det sista. #MyLittlePonyHairFTW

7. Hårinpackning

Fick den här för första gången i en Glossybox och det blev en game changer. Jag med mitt flygiga skandinaviska hår som samtidigt är torrt som halm behövde den här inpackningen. Den gör mitt hår så mjukt och återfuktat och dessutom luktar den otroligt gott.
Den här produkten gjorde att jag fick upp ögonen för Maria Nila som nu är min schampo/balsam-standard.

8. Hårmunk

Är det någon gång jag får komplimanger så är det när jag använder min största hårmunk. Det har varit min go-to för en bad hair day, och det leder ofta till komplimanger. Den är lätt att använda, men ju längre hår jag får, desto fler hårnålar måste man använda för att det ska se acceptabelt ut. Lite mindre praktiskt när man börjar bli ordentligt långhårig, men en snygg, clean look när man anstränger sig.

9. Knutfixare

När hårmunken är för mycket ansträngning, eller den känns för strikt är den här knutfikaren så lätt att använda, lättare än munken till och med. Den här räddar mig när jag har mornar när jag måste se respektabel ut på jobbet, men jag vill inte ens borsta håret. Snurra upp det på den här, och voilà! En lagom stökig up-do. Dessutom kostar den typ inget i jämförelse med värdet den ger.

10. Boxer braids

För nått år sedan lärde jag mig göra boxer braids på mig själv. Det är nog en av de bästa grejerna jag lärt mig själv de senaste åren. Perfekt för alla tillfällen, funkar på jobbet, funkar som en lite cool detalj på fest, passar perfekt för gymmet då den håller småhåren borta från ansiktet utan tio miljoner hårspännen. Kombinerar man dem med små genomskinliga hårsnoddar så blir det så fint! Uppsatt hår, men man ser ändå hårets längd, dessutom med en lite badass bitch-vibe. Kunde jag ha mitt hår i sådana här flätor varje dag skulle jag, men det är lite tröttsamt i axlarna att fläta dem och de klarar sig inte så bra över natten (blir rätt rufsiga).
Skulle du vara intresserad av att lära dig så är detta videon som jag lärde mig ifrån:

Dela